Re-Coding Smart Building in Damascus, Syria by Reparametrize Studio

Re-Coding Smart Building in Damascus, Syria by Reparametrize Studio

Reparametrize Studio followed their methodology “Re-Coding Post-War Syria” with a new innovation of Re-Coding Smart Building in Damascus, Syria. It is focusing on a moderated damaged building to regenerate a new post-war building system.

Project Name: Re-Coding Smart Building – Damascus, Syria
Studio Name: Reparametrize Studio

Design

Re-Coding Smart Building in Damascus, Syria by Reparametrize Studio
Re-Coding Smart Building in Damascus, Syria by Reparametrize Studio ©Reparametrize Studio

Meanwhile, The key design intervention for this existing four-store building was the insertion of a vibrant central garden courtyard. Along with Kerto LVL (Laminated veneer lumber) Forming a fully integrated system by adding this green component in the severely damaged building elements such as slabs, columns, and elevations while maintaining the elements which are in good status. With the benefit of Today’s Smart Global Technology used to visualize the future of post-war smart cities.

Re-Coding Smart Building in Damascus, Syria by Reparametrize Studio
“We are working to pioneer a new methodology to regenerate the future of post-war Smart City.”-Reparametrize Studio.

Technology

Using 3D scanning technology combined with state-of-the-art rapid FEM structural they have been able to analyze large structural data volumes. They can also properly access the structural state of the targeted destructed building using this Technology. By this, they can serve affected people and their society.

Re-Coding Smart Building in Damascus, Syria by Reparametrize Studio
Re-Coding Smart Building in Damascus, Syria by Reparametrize Studio ©Reparametrize Studio

Climate Responsive

By the end of the Syrian crisis, the inhabitants went back to their original destroyed residences with the lack of a social, ecological, commercial place. Though there was the big challenge “how can we fill in these gaps?”…. back to the very old traditional Syrian House and its high efficient courtyard “Ard Al Diar”. Which was a perfect model for a social-environmental place with cooling and heating techniques that adapts to seasonal changes. Attempting to examine the natural ecological values in this regard and define these values generally as the level of benefits that space, water, sun, vegetation, eco recycling, sustainable materials, social activities, and all other factors that make up natural ecosystems provided to support affected buildings as a core vital system.

Vision

Developing passive traditional systems into a new smart ecological system they created a vertical courtyard in the form of overlapping LVL slabs: social, semi-private, private slabs that achieve a new vision of “Co-Living” giving extensive amenities for residents. That includes public green areas, a vegetable garden, green roof, physical activity zones, and relaxation spaces. All interior living spaces are oriented around this courtyard which facilitates strong visual axes while maintaining an essential part for privacy. Each of these generous garden terraces provides the 15 apartments with natural ventilation, energy production, and recycling sources “they resemble the heart of these apartments”.

Re-Coding Smart Building in Damascus, Syria by Reparametrize Studio
Re-Coding Smart Building in Damascus, Syria by Reparametrize Studio ©Reparametrize Studio

Planning

With the benefit of Kerto LVL long span These slabs are placed on a massive LVL, tree-shaped L-System, which has a self-efficiency system of  water pipes for rain harvesting, heating and cooling air pipes, and cables for smart insulations and sensors, all linked to one network that collects, automate and analyze building data, Not to forget to mention one of kerto LVL major pros is reducing CO2 emission, and with greenery terraces, we have this perfect combination that adds a great ecological value “it’s like a breathing lung for the whole building”

In addition, this “smart tree” with its slabs has a beneficial role on the economical aspect; some of these slabs are designed for vegetation purposes so that the inhabitants can plant their own needs of vegetables. Beside that they can make their small investment by selling these vegetables in the building’s ground floor stores, also by being a distributor for the whole neighborhood.

Re-Coding Smart Building in Damascus, Syria by Reparametrize Studio
Re-Coding Smart Building in Damascus, Syria by Reparametrize Studio ©Reparametrize Studio

Re-Coding Smart Building in Damascus, Syria – A recognizable identity

Accomplish a beating methodology that can enhance a whole new life of a smart, ecological, high efficient system that can be adapted to any post-war damaged building, with the high utilization of nowadays technologies. Creating a new, recognizable identity for the area and increasing the quality of everyday life. Reparametrize studio sets on the task of how to visualize this data and let both the community and the decision-maker interact. The team also used social media platforms and ground surveys to collect data from the local citizens and the refugees who fled the country about their expectations of the post-war redevelopment of their home areas, resulting in a very cost-effective and much more sustainable post-war redevelopment.

Reference Links

  • https://youtu.be/JZygN0Kipl4
  • http://reparametrize.com/
  • https://www.re-thinkingthefuture.com/
close

Don’t miss the latest case study!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Reply